Jugatú a l’escola 2017

Ningú no dubta que el joc és una eina d’aprenentatge pels infants de les primeres edats. Tanmateix, ja no resulta tant clar que el joc, i en particular el joc de taula, constitueixi una eina important pel desenvolupament i l’aprenentatge de les persones a tots els nivells.

 

El valor educatiu dels jocs de taula no és una qüestió discutida, però tampoc podem dir que avui a les aules de les escoles de primària i de secundària del nostre país, els jocs de taula siguin una part significativa del conjunt d’activitats organitzades que dissenyen els mestres i es realitzen a l’aula. A tot estirar, i com quasi sempre amb algunes notables excepcions, a les escoles es practiquen alguns jocs, sovint tradicionals, en hores de lleure i sense que aquesta activitat vagi acompanyada d’una estructura que permeti considerar-la com una activitat d’aprenentatge, tant rellevant com les altres.

 

En la pràctica d’una activitat al voltant d’un joc de taula intervenen elements directament relacionats amb el desenvolupament social i emocional de les persones, així com amb el pensament creatiu. Jugant s’aprèn a viure, a conviure i a compartir. Les activitats de joc posen a l’alumne en el centre; els jugadors, i ningú més, són els actors principals, sense ells no hi ha activitat, i aquest protagonisme, que més difícilment es produeix en altres tipologies d’activitats, esdevé fonamental per tal que el context de joc pugui esdevenir un àmbit rellevant per a l’aprenentatge.

 

Per tot això, des de Jugatú volem col·laborar amb les escoles de Granollers perquè el joc formi part de la seva vida quotidiana. En concret, durant els festival durem a terme dues actuacions, com a primer pas de noves activitats durant tot el curs. Aquestes:

 

Visita guiada i sessió de jocs adreçada a alumnes de 5è i 6è de primària i 1r d’ESO a l’exposició “Cinc mil anys jugant”

Del 2 a l’11 d’octubre – Matins

Centre Cultural de Granollers

Joan Camps, 1

Més informació a la Guia d’activitats i recursos per als centres educatius

 

Taller “El món en jocs” adreçat al personal docent d’Educació Infantil, Primària i Secundària del Vallès Oriental: conferència de Jordi Deulofeu, visita guiada a l’exposició “Cinc mil anys jugant” i sessió de jocs.

Dimecres 4 i dijous 5 d’octubre de 17.15 h a 19.45 h

Centre Cultural de Granollers

Joan Camps, 1

Més informació a: a8930013@xtec.cat, codi A130931A13

Els jocs de taula a l’escola: per a què, quins?, com?, quan?

Jordi Deulofeu,Universitat Autònoma de Barcelona. Setembre 2017, 18 pàgines